Bulgaria, Tourist, Information
Боровец, Самоков, Мусала
Банско, Разлог, Добринище, Баня
Белица, Якоруда, Добарско
Костенец, Момин проход, Долна Баня
Мелник, Роженски манастир
Сапарева Баня, Паничище, Мальовица

Костенец Костенец (7 000 жители) е в подножието на Рила, на около 75 км югоизточно от София и 28 км от Боровец. В общината са обособени 3 курорта: Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани. Световно-известния ски-курорт Боровец е на 28 км, Долна баня на 10 км. Богатството на района са минералните извори. Климатът е умерено-континентален със средна годишна температура на въздуха минус 4,2оС (януари) и 16,1оС (юли).

Районът е бил заселен още през бронзовата и желязната епоха, тук през I хилядолетие пр.н.е. живее тракийското племе Беси. След това е част от Римската и византийска империя и Българската държава. Крепостта Траянови врата е от римската епоха. Тук през 986 г. Цар Самуил разбива войските на Византийския император Василий Втори.

Градът се разраства през 1884 г. със строежа на жп линията София-Цариград. През 1964 г. три селища - Костенец баня, Момин проход и Момина баня се обединяват в град Костенец. Костенски (Костенецки) водопад е на около 3 км южно от Костенец, има височина от 12 м., в непосредствена близост има топли минерални извори.

Минералните извори са с температура 47-73оС, водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, леко флуорна, с малко количество радон, много ниска обща водна твърдост. Благоприятни са при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания, хронични заболявания на дихателните пътища, функционални разстройства на нервната система. Подходящи за възстановяване след преболедуване, за пълноценен отдих и отмора през ваканционните периоди на годината.

Костенец
Костенец
Костенец
Костенец

Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение. По времето на турското робство селището е известно с името Солудервент - Воден проход или Проход на водите. В Момин проход има санаториум за балнеолечение и рехабилитация. Има девет минерални извора, с температура на водата 56-64оСоС и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света.

Минералните води са слабоминерализирани, сулфатно-натриеви, радонови, силициеви и умерено флуорни. Минералната вода е леко алкална, бистра, безцветна, без мирис и с приятни вкусови качества. Курортът се е утвърдил като лечебно-рехабилитационен център за заболявания на периферната нервна система (хронични невралгии, неврити, полиневрити, радикулити, плексити, неврофибромиозити, соларити, вибрационна болест), заболявания на дихателните органи (ринофарингити, синуити, трахеити, бронхити с инфекциозен, алергичен или със смесен произход, състояния на възстановяване след прекарани пневмонии, пневмосклероза, както и ранни форми на белодробен емфизем и силикоза).

В Детският санаториум се приемат за лечение и рехабилитация (с удължен срок на пребиваване) деца и юноши след прекарани заболявания на централната нервна система - епидемичен полиомиелит, менингоенцефалит, радикулити, арахноидити, травми на главния и гръбначния мозък. Тук се намира единственото в страната клинично отделение за курортно лечение на кожни заболявания - псориазис (в неизострен стадий), невродермит, себорейни екземи, професионални и лекарствени дерматити и др.

Допълнителни индикации - хронични дегенеративни ставни заболявания, остеоартроза, хронични гастрити и др. Подходящ е за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма.

Пчелински бани - целебната минерална вода (72.8оС) активира обмяната на веществата, стимулира оздравителните процеси при ставни и мускулни заболявания, помага при дихателни, алергични, кожни, стомашни и ендокринни страдания.

Момин проход
Момин проход
Пчелински бани
Пчелински бани

Долна баня (4 500 жители) е в живописна котловина, край десния бряг на река Марица, на юг се загражда от северните склонове на Рила. София е на 70 км., тук минава пътят от Пловдив за Боровец (19 км.) и Самоков. Мекият и здрав планински климат, чистият въздух, наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт.

В Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като „Римската баня“, другата също е запазена като баня.

Долна баня разполага с частно летище, голф игрище, открити и закрити басейни. Общината попада в резерват “Ибър”, който е важна част от Национален парк “Рила”. Водата в минералните извори е слабоминерализирана, алкална, радиоактивна, с температура е 62-65оС.

Водите са подходящи за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата, както и за профилактика на кариес поради високото съдържание на флуор.

Долна баня
Долна баня
Долна баня
Долна баня